SUDA PH NEDEN ÖNEMLİ?

Günboyu tüketilen su miktarının, organlarımız üzerinde hayati bir etkisi olduğunu açıklayan Beslenme ve Diyet uzmanı Dr.Yasemin Bradley sağlık açısından özellikle doğal mineralli ve pH’ı yüksek olan suların tüketilmesi gerektiğini açıkladı. Beslenme ile alınan kalsiyum ve minerallerin bir kısmını içtiğimiz sudan da alabileceğimizi belirten Dr. Yasemin Bradley, doğal mineralli ve pH değeri yüksek su tüketilmesinin beden sağlığı açısından yararlarının yanı sıra kemik gelişiminde de yararlı olduğunu sözlerine ekledi.

Sağlıklı su ve pH

pH potansiyelinin hidrojen demek olduğunu belirten Bradley; pH’ın bir sıvının asidik veya bazlığını gösteren bir ölçüsü olduğunu açıkladı. pH değeri 0-14 arası bir rakamla belirtilir pH dengesi yediden az olarak asidik yüksek olanlar ise alkali su olarak bilinmektedir.

Suda pH’ın önemi var mı?

Suyun pH derecesi suyla karışmış hidrojen miktarını gösterir. Topraktaki suyun pH değeri 6 ile 8.5 arasında değişir. Düşük pH’lı su asidik, aşındırıcı olabilir.

** pH değeri kaç olan suyu tercih etmeliyiz?**

pH derecesi suyun çıktığı kaynağa göre değişir. Bir su ne kadar bazikse kimyasını değiştirebilecek asidik etkilere o kadar dirençli demektir. Vücut için yararlı olan bazik su içmektir. İnsan vücudu sürekli olarak pH dengesini sağlamaya çalışır. Vücudumuzun bu çabasına kulak verelim ve yüksek pH derecesine sahip çıkalım.

pH değerine dikkat etmek bir zorunluluk mu?

Vücudu alkalen hale getirdiğimiz zaman daha doğru çalışır ve besinleri daha iyi kullanabilir. Stres, aşırı egzersiz enfeksiyon ve hastalıklar vücutta asidik bir ortama yol açarlar. Vücutta tüm metabolik işlemler dengeli bir pH’a bağlıdır.
Vücut kanın pH’ını sürekli 7.35-7.45 aralığında tutmaya çalışır. Aynen vücut sıcaklığını 36,5 – 37 derecede tutmaya çalışması gibi. Sağlıklı bir vücut asidik olmamalıdır. Doğru pH seviyesinde kalmalıdır. Vücuttaki her işlem, kan pH’ının belli bir seviyede kalmasıyla doğru işler. Doğru pH seviyesi sağlanamadığında hücrelerin gerekli besinleri alması, bunların enerjiye çevirmesini zorlaşır.
Sonuç: Hücreler zayıflar, doku zayıflar, organ zayıflar. Hastalıklara davetiye çıkartılmış olur. Kısaca pH değerine dikkat etmek sağlığımı için zorunludur.

Ne kadar su içmeliyim?

WHO’nun Dünya Sağlık Örgütü önerisine kulak verelim;

Günlük su ihtiyacımız

İçeceklerden 1,5 Litre
Yiyeceklerden 1 Litre
Toplam 2,5 Litre

Bu da günde 8 bardak su demektir. Yani, her 2 saatte 1 bardak!
30 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarında, hareket de artmışsa ihtiyaç günde 4-5 litreye kadar artabiliyor.